torstai 3. marraskuuta 2016

Suomen kivikausi.

                                Suomen kivikausi

Suomen kivikausi on esihistorian ajajnjakso, jolloin ei vielä hyödynetty metalleija. Se vallitsi suomessa noin vuosina 8600-1500eaa.

Suomen ensimmäiset asuttajat saapuivat maahan jo ehkä 8600eaa paikkeilla. He elivät ensin hylkeen- ja peuran pyynillä ja myöhemmin hylkeen - ja hirven pyynillä. Varhaisimmat keräilijät / metsästäjät asukaat keräilivät myös marjoja ja sieniä. Tältä varhaiselta ajalata on löydetty ennen kaikkea kivityökaluja, kuten kirveitä, talttoja ja palonija. Ajanjaksolla myös orgaanisten aineiden, kuten puun, luun, sdarven ja nahkan käyttö on ollut yleistä, mutta näitä on löydetty harvoin.

Kivikauden aseet ja työkalut tehtiin kivestä. Kiveä muokatiin hakamalla sitä terävällä kivellä. Sitten valmistettava esine pistetiin suurta liteää kiveä vasten ja hiotiin sileäksi. Apuna käytetiin vettä ja hiekaa.

Kivikauden ihmiset pyrkivät asumaan järven rannoilla. He kliikuivat sen mukaan miten riistaa oli saatavilla. Kivikauden ihmiset asuvat kodissa. Kun syksy tuli ja metsästä loppui syötäväksi kelpaavat asiat, kota puratiin ja muutetiin jonnekin missä oli hyvät kala- ja metsästys paikat.

Kivikaudella käytetyistä vaateista ei olla varmoja tietoja, mutta pienet ihmisten muotoiset saviteokset kertovat sen verran, että kivikaudella käytetiin vaateita jotka oli tehty nahasta ja ommeltu luuneulalla.

Kivikauden ihmiset tunsivat tulen, ja se saatoi olla yksi heidän selviytimeensä. Tuli valaisi kodan ja sitä käytetiin myös ruuan lämmitämiseen.

Henkimaailman asiat olivat kivikauden ihmisille tärkeitä. He uskoivat tuonpuoleiseen ja panivat hautaan vainajalle kuluneita esineitä, kuten egyptiläiset. Jos lapsi kuoli, hänet haudatiin samalla tavalla kuten aikuiset ja he olivat tasaveroisia yhteisön jäsenijä. Kivikaudella kuollut perheen jäsen halutiin pitää lähellä eläviä omaisia. Kuollut haudatiin talon pihalle.



Meidän piti koulussa tehdä esitelmä kivikaudesta. Me teimme isolle paperille kuvan kivikaudesta. Siihen haetiin ulkoa esim kiviä, lehtiä, oksia ja kaikkea muuta luonnosta. Me teimme paperille kodan ja laavun näkösiä rakennuksia. Sitten me teimme sinne puita, joki, puukatoksen ja kiviä johon oli maalattu punasella maalilla kuvia. 




 Tässä on pari kuvaa jossa on meidän tekemiä töitä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti